Joululomalla alkoi tehdä mieli omatekoisia karjalanpiirakoita. Siitä onkin aikaa, kun niitä on tullut tehtyä. Jostain olin
lukenut, että pastakone on näppärä pohjien kaulimiseen. Ja niinhän se olikin, aivan oiva kapine! Ei kerennyt edes
kypsyä hommaan, kun piirakoita tuli kohtuumäärä 40 kpl hiukan suurempia kuin coctailpiirakat. Pohjan ohje ja pastakonevinkit on Herkkusuulta.
Tein tavallisen riisipuuron yhteen litraan maitoa. (2 dl puuroriisiä, 2 dl vettä, 1l punaista maitoa, 1 tl suolaa) Lisäsin palan voita n. 50g valmiiseen puuroon sekä jäähtyneeseen puuroon yhden kananmunan.
Tuntui, että suurin aika meni puuron keittämisessä ja jäähdyttämisessä. Se olisi varmaan hyvä tehdä jo edellisenä päivänä...
Nää oli kyllä todella makoisia ja tehdään varmasti lähiaikoina uudestaan.

http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/146760/1357237155_img-69daff41f5fc902cc0cf16b28b3a7500.jpg
Karjalanpiirakat 40 kpl:

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja

Mittaa vesi kulhoon ja lisää suola. Lisää ruisjauhot ja sekoita. Tulee aika paksu taikina ja lisää lopuksi vehnäjauhot.
Puolita taikina ja toinen puolikas odottamaan muovipussiin. Kaulitse puolikasnoin 2 mm paksuiseksi levyksi. Ja ota siitä lasilla kakkaroita.
Meidän pastakoneessa on asteikko 1-9. Käytin ensin 5:ta, "jyräsin" n. 10 kpl ja laitoin ne muovipussiin ja sitten kone 3 asentoon
ja kakkarat leveämpi reuna edellä koneeseen. Ja ulos tulee täydellisen muotoisia piirakkapohjia. Laita taas muovipussiin. Ota sieltä yksitellen
pellille (mulla oli leivinpapru, vaikka sitä ei kai välttis tarvita) ja täytä ja rypytä.

Tykkään, että piirakassa on paljon täytettä ja se saa näkyä. Puuromääräni riitti just tasan noihin 40 kappaleeseen. Ei kuohunut uunissa. Laitoin reilun 1 rkl/kuori.
Rypytin siten, että nostin piirakan pitkien sivujen keskiosat puuron päälle ja siitä rypytin sitten parhaan taitoni mukaan.

Paistoin 250 astetta n. 10 min. koosta riippuen.
Ovat valmiita, kun ovat saaneet hiukan väriä. Lämmitä kattilassa 50 g voita ja 2 dl maitoa. Ota pois levyltä.
Upota piirakka kerrallaan seokseen, reikäkauhalla homma sujui mainiosti. Laita piirakat jäähtymään
voipaperilla vuorattuun koriin ja peitä liinalla. Pakastin osan piirakoista, eikä maku mielestäni kärsinyt.