Saaristolaisleivästä on tullut meidän perheen suosikki. Täydellisen reseptin  etsintä jatkuu, tämän ole muokannut kolmesta eri reseptistä. Ensimmäisen kerran kokeilin nesteeksi appelsiinimehua ja minusta se oli jopa piirun verran parempaa kuin piimään tehty. Leipä on aivan ihana muistaminen, kun sen kauniisti paketoi.
http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/146760/1345655859_img-bbc60639fe3c38b0aa349f7a395cc084.jpg

Saaristolaisleipä 3 kpl

1l  appelsiinituoremehu tai piimää

100g tuorehiivaa

3 dl (leipä)siirappia

3 dl kuidukas leseseosta tai vehnäleseitä

3 dl kaljamaltaita

1 rkl suolaa

1½ rkl pomeranssinkuorta

3 dl ruisjauhoja

4 dl grahamjauhoja

6 dl vehnäjauhoja

2 dl auringonkukansiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen.Taikinaa ei vaivata ja se jää melko löysäksi. Laita 3 pitkulaiseen leipävuokaan n.1 rkl öljyä ja levitä pullasudilla pohjalle ja vähän reunoillekin. Jaa taikina vuokiin ja anna kohota 1 tunti. Paista leipiä 175 asteessa 1 tunti 10 min. ja ota leivät uunista kääntääksesi ne vuassa ympäri esim. leikkuulaudan avulla. (Ei ihan välttämätön toimenpide, mutta tekee leipiin aivan ihanan rapean pinnan leipiin kauttaaltaan) Paista vielä 175 asteessa 30 min. Leipä paranee saadessaan levätä viileässä 2-3 päivää.