Olen monta vuotta tehnyt vappudonitsit tällä hesarin ohjeella. Olen vain lisännyt vähän sokerin ja rasvan määrää. Tällä kertaa paistoin osan munkeiksi ja kuorrutin sokerikuorrutuksella. Minusta parhaita oli edelleen perinteiset rinkilämunkit sokeri-kanelissa pyöriteltyinä. Ja tietenkin kyytipojaksi pitää olla omatekoista simaa, nam.
http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/146760/1345655026_img-8ed11df3c818ae51bc10410b7800955b.jpg

Vappumunkit 24 kpl

2½ dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
7-8 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia
1½ l rypsiöljyä paistamiseen

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää noin 4 dl jauhoja ja vatkaa taikinaa hetki. Lisää loput jauhot ja alustamisen loppuvaiheessa rasva. Anna kohto lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta tanko ja se 24 palaan. Leivo palat pyöreiksi pulliksi. Kohota pullat peitettynä lämpimässä paikassa. Kuumenna kattilassa rypsiöljy, kattilan ei tarvitse olla mikään jättisuuri, ihan tavallinen riittää. Muista varata kattilan kansi viereen, mahdollisen rasvan palamisen tyrehdyttämiseksi. Rasva on sopivan kuumaa silloin, kun se alkaa kuplia ja sihistä saman tien kun munkin upottaa pataan. Kokeile pienellä taikinapalalla tai leipäpalalla. Ota taikinapulla käteen. Työnnä etusormet keskeltä pullan läpi. Pyöritä sormia pari kertaa reijässä ja venytä samalla, niin pullasta tulee rinkilä. Kypsennä rinkilät kuumassa rasvassa n.2min. kummaltakin puolelta. Kattilaan mahtuu n. 4 kpl kerrallaan. Pienennä hellan lämpöä hiukan, ettei rasva tule liian kuumaksi. Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle valumaan. Kierittele sitten munkit sokeri-kaneliseoksessa (tai vain sokerissa). Maistuvat parhaimmilta heti lämpöisinä.