Tämä on ihan must herkku, jota on pakko saada joka syksy. Ohje on aamu-tv:n ruokaosuudesta
luultavasti vuodelta 1996, vieraana oli vanhempi jenkkiherra. Meillä tämä syödään kuumana
vaniljajätskin kera, mutta hyvältä se maistuu kylmänäkin ja ihan ilman lisukkeita. Valmistelut
sujuu ihan sutjakkaasti, mutta millään ei jaksaisi odottaa tuota kahta tuntia, että herkku tulee uunista.
Ja yhden uunin pilanneena kehoitan laittamaan vuoan alle leivinpaperin, sokeri kun tuppaa kiehumaan
aina jostain kolosesta uunin pohjalle. Ja palanutta sokeria en ole onnistunut irrottamaan uunin pohjasta sitten millään.
Jos tiedät keinon ongelmaan, niin kerro ihmeessä minullekin.

http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/146760/1349008125_img-15912e3759af9a3ac75ea5e2535e7a80.jpg
Apple pie n. 15 palaa:

6 dl vehnäjauhoja
225 g margariinia
1 dl vettä (jääkylmää)

voiteluun kananmunaa tai vettä

täyte:
2-2,5 l omenoita
3 dl sokeria
3 tl kanelia
1 rkl vehnäjauhoja

Sekoita jauhot ja margariini monitoimikoneessa (minä olen nyppinyt ihan käsin vaan).
Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi, vältä vaivaamista.
Laita taikina kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.

Lohko omenat (en kuori kotimaisia) ja laita ne suureen kannelliseen kulhoon.
Lisää kaneli ja sokeri. Laita kansi päälle ja ravistele omenoita voimakkaasti,
kunnes seos on "tahmaista" (eli omenoista on neste hiukan irronnut.)
Lisää vehnäjauhot täytteeseen.
http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/146760/1349008110_img-52a2c3cd17dd58a29e7a975f66ee5295.jpg
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli pohjataikina ja levitä 28 cm vuokaan (voit myös taputella taiknan vuokaan).
Lisää omenaseos korkeaksi keoksi pohjan päälle. Laita halutessasi muutama voinokare keon päälle
makua antamaan. Voitele reunat (ei ole välttämätöntä), kauli kansitaikina ja levitä omenakeon päälle.
Kiinnitä reunat.
http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/1/146760/1349008153_img-2412133ba52de668a89d1c7e109e0904.jpg
Tee veitsellä muutama viilto keon huipulle.
Paista 175 asteessa 2 tuntia.